Workshop 2000-2004

De Isseltaler Musikanten zijn er terecht trots op, dat zij op 25 november 2000 hun eerste Egerländer Workshop hebben georganiseerd. De organisatie was er namelijk in geslaagd om grootheden als Ernst Hutter, Helga Reichel en Holger Müller (alle drie uit het orkest van wijlen Ernst Mosch) naar Velp te halen en tegelijkertijd hebben zij ook nog klinkende namen uit eigen land weten te interesseren voor hun workshop. Naast de musici uit het orkest van Ernst Mosch, hebben Jos Jansen, Geert Sprick en Robin Loffals docent opgetreden. Aan het einde van deze dag heeft een speciaal gevormde gelegenheidskapel bestaande uit alle deelnemers aan de workshop enkele nummers ten gehore gebracht. Dir orkest vormde het grootste Egerländerorkest ter wereld!

Het evenement is in 2000 mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland en de Taakgroep Landelijk Steunpunt Blaaskapellen van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM).De workshop vond plaats in de aula en diverse leslokalen van de Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein te Velp. 

De deelnemers, allemaal amateur-muzikanten, hebben onder leiding van deskundige docenten een aantal muziekstukken ingestudeerd. Het klein koper (trompet, flügelhorn) is begeleid door Geert Sprick, trompettist en leider van de Glanerbrugger Muzikanten. Het zwaar koper (bas, trombone, bariton en tenorhorn) is onderwezen worden door Jos Jansen, trombonist van de Marinierskapel der Koninklijke Marine, alsmede door Ernst Hutter, tenorhornist van het orkest van wijlen Ernst Mosch. Het houtwerk (klarinet en dwarsfluit) heeft instructies gekregen van Robin Loff, klarinettist van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. De slagwerkers zijn ‘aan de slag’ gegaan met Holger Müller. Helga Reichel, zangeres van het orkest van wijlen Ernst Mosch, heeft in groepsverband aan zang gewerkt. De muzikale coördinatie was in handen van de dirigent van de Isseltaler Musikanten Hugo Masselink en de eerdergenoemde Geert Sprick.

Op 9 november 2002 heeft de Egerländer Workshop plaatsgevonden in het kader van ’25 jaar Isseltaler Musikanten’. Het Jubileumprogramma heeft bestaan uit een spectaculair optreden van het Grootste Egerländerorkest ter wereld, de Original Isseltaler Strassenmusikanten en natuurlijk de Isseltaler Musikanten. 

Het grootste Egerländerorkest ter wereld bestond uit meer dan 100 deelnemers aan de Egerländer Workshop, die de Isseltaler Musikanten overdag hadden georganiseerd. De deelnemers waren afkomstig uit het gehele land en hebben de gehele dag les gehad van de docenten Ernst Hutter en Holger Müller (beiden uit het orkest van wijlen Ernst Mosch), Geert Sprick, Jos Jansen, Robin Loff, Herman Waanders en Diet Gerritsen.

Toen de Original Isseltaler Strassenmusikanten op het grote podium in de aula verschenen, kon men met een scherp oog in de zwervers en vagebonden met gitaar en accordeon en allerhande blaasgedoe, de keurige orkestleden van de Isseltaler Musikanten ontwaren.

De Jubileumavond werd gepresenteerd door Omroep Gelderland coryfee Angelique Krüger, zij stond borg voor professionele aankondigingen, waarbij zij een interactie met het publiek of de muzikanten niet uit de weg is gegaan.

Aan de workshop 2004 is wederom medewerking verleend door internationale- en nationale beroemdheden uit de Egerländermuziek, te weten:

Bariton en tenorhorn: Ernst Hutter, tenorhornist van het orkest van Ernst Mosch, thans muzikaal leider van Ernst Hutter & Die Egerländer Musikanten, das Original, de opvolger van het orkest van Ernst Mosch;

Slagwerk: Holger Müller, slagwerker van het orkest van Ernst Mosch,thans slagwerker in het orkest van Ernst Hutter, bijgestaan door Hugo Masselink, uitvoerend en docerend musicus en oud-dirigent van de Isseltaler Musikanten;

Bas en trombone: Jos Jansen, trombonist van de Marinierskapel der Koninklijke Marine;

Trompet en flügelhorn: Geert Sprick, trompettist en leider van de Glanerbrugger Muzikanten, presentator van het radioprogramma van RTV Oost ‘Even Uitblazen’;

Fluit en klarinet: Robin Loff, klarinettist van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en Herman Waanders, fluitist en docent fluit;

Zang: Diet Gerritsen, zangpedagoge en uitvoerend musicus (Nationale Reisopera). 

Het repertoire van de Egerländer Workshop 2004 omvatte de volgende titels:

Zangtitels:

Was wär’ ein Festzelt ohne Blasmusik (polka) – Klostermann/Watz

Du, nur du allein (polka) Ernst Hutter/ Toni Scholl

Die Zeit unsrer Liebe (wals) – Ota Navratilik/G. Weinkopf, F. Pleyer

Instrumentaal (gekozen uit de lijst van verplichte keuze werken voor blaaskapellenconcoursen):

Heuvelklasse: Sterne der Heimat (polka) – E. Mosch/G. Weinkopf

Bergklasse: Der Falkenauer (marsch) – E. Mosch/G. Weinkopf

Topklasse: Musikantenliebe (wals) – K. Vacek/Fr. Bummerl

Super-Topklasse: Wanderers Abschied (polonaise) – Lüdecke/Bottner

Het programma ‘s-avonds bestond uit een spectaculair optreden van het Grootste Egerländerorkest ter wereld, het Steirisch Harmonicaduo Susan en Gertjan en natuurlijk de Isseltaler Musikanten. 

De avond werd gepresenteerd door RTV-Oost presentator Geert Sprick. Hij stond borg voor professionele aankondigingen, waarbij hij zijn kennis van de Böhmische en Egerländermuziek niet onderstoelen of banken stak.

Deze website gebruikt cookies van derde partijen om bij te houden hoe u onze website gebruikt. Dit helpt ons om beter te begrijpen hoe bezoekers onze site kunnen vinden en gebruiken.   Meer info