Ernst Hutter

Ernst Hutter & Die Egerländer Musikanten – Das Original –

Ernst Hutter & Die Egerländer Musikanten – das Original-, is het meest succesvolle blaasorkest ter wereld met meer dan 60 jaar traditie. In het orkest spelen huidige Egerländer componisten, arrangeurs en tekstschrijvers, zoals Nick Loris, Edgar Wehrle, Hans Kaszner, Helmut KassnerPeter Jenal, Katharina Praher en Ernst Hutter. Samen met de muzikale grootheden Holger MüllerChristoph Moschberger en Alexander Wurz, zetten zij het succesvolle werk van de vorige generatie in juiste sound en de stijl voort. 

Sinds 2000 leidt Ernst Hutter ‘Die Egerländer Musikanten – Das Original –‘. ”Wij zijn trots op onze grote orkestgeschiedenis, de speciale spirit van de band en dat wij het grandioze werk van Ernst Mosch ook in onze tijd mogen voortzetten”, zegt Ernst Hutter en hij denkt daarbij aan de meer dan 800 concerten, die hij met ‘Die Egerländer Musikanten – Das Original’ – na de dood van Ernst Mosch gespeeld heeft.

Ernst Hutter is in 1958 geboren in Opfenbach/Lindau in Duitsland, niet zover van zijn huidige woonplaats Wangen im Allgäu. De muzikale levensloop van Ernst Hutter is al op hele jonge leeftijd begonnen en omvat alle vormen van blaasmuziek. Ernst speelde in zijn jeugd in big-bands en dixieland bands en maakte later symphonische blaasmuziek in grote blaasorkesten. Maar bovenal speelde hij ook veertien jaren bij ‘Ernst Mosch und die Original Egerländer Musikanten’. Hij studeerde van 1978 tot 1984 aan de Musik-Hochschule in Stuttgart. Zijn eerste aanstelling als beroepsmuzikant was als kapelmeester van de Stadkapelle van Herrenberg. Al snel moest hij deze eerste aanstelling beëindigen omdat hij in 1985 werd gevraagd om te spelen bij ‘Ernst Mosch und die Original Egerländer Musikanten’ En nog een korte tijd later werd hij ook uitgenodigd om als trombonist te spelen bij de SDR big-band van Erwin Lehn, uitgerekend het orkest waar Ernst Mosch destijds ook als trombonist speelde. Sinds die tijd heeft Ernst Hutter zich verder kunnen ontwikkelen en is tegenwoordig één van de meest veelzijdige blaasmuzikanten in de duitse blaasmuziekwereld. Ernst Hutter speelt in verschillende orkesten en ensembles: SWR Big-band, SWR Allstar Quintett, Ernst Hutter Quartett, Qauttrobones, Stuttgart Brass Quertett en die Egerländer Musikanten. Daarnaast verzorgt hij tal van muzikale workshops.

Ernst Mosch und die Original Egerländer Musikanten’ 
Toen Ernst Hutter in 1985 het verzoek kreeg om met het orkest van Ernst Mosch een plaatopname te verzorgen, ging een jeugddroom van hem in vervulling. Na die tijd kreeg hij de mogelijkheid zo’n kleine 15 jaar mee te gaan op tournee en producties mee te maken met gewaardeerde collega’s zoals Franz Bummerl, Freek Mestrini, Ferzenz Azsodi, Heinz Hermannsdörfer en Karl Kraft waardoor veel van de Böhmische muziek werd geleerd maar ook veel levenservaring werd opgedaan.

Na de dood van Ernst Mosch in 1999 ging Ernst Hutter samen met zijn muziekcollega Toni Scholl de Egerländer Musikanten leiden. Een orkest met uitsluitend muzikanten die ook bij Mosch hadden gespeeld. Het voornaamste doel was de Egerländermuziek zoals die onder leiding van Ernst Mosch werd gespeeld voor de toekomst veilig te stellen. Vanaf 2003 leidt Ernst Hutter alleen ‘Die Egerländer Musikanten- Das Original’.

Ernst Mosch heeft eens over zijn muzikanten gezegd: “Zonder mijn muzikanten zouden we al die jaren niet zo succesvol zijn geweest. Daarom ben ik trots op hun en oneindig dankbaar. En wat nog veel belangrijker is: het zijn allemaal vrienden verbonden door de liefde van “onze” muziek. Alleen door zo’n band kan men veel jaren zo geliefd en zo populair zijn.”

In de geest van de uitspraken van Ernst Mosch hebben zijn muzikanten ten doel gesteld na zijn dood de fakkel verder te dragen en de traditie voort te zetten. “Er wird noch wehen, wenn wir längst nicht mehr sind” luidt de tekst van het door Mosch zelf gecomponeerde ‘Böhmischer Wind’.

Jan-Joris Heling en Ernst Hutter, 22 september 2006, Rijnhal Arnhem, 1e concert van Ernst Hutter & Die Egerländer Musikanten in Nederland.

Zangduo Katharina Praher & Nick Loris

Naast instrumentale Egerländermuziek is bij het orkest van Ernst Hutter ook te genieten van zang. De zang bij het orkest wordt verzorgd door het zangduo Katharina Praher en Nick Loris. Zij zijn sinds 2003 verbonden aan het orkest. Nick Lores is naast zanger ook nog componist. Hij heeft al een aantal prachtige composities op zijn naam staan die ook op diverse CD’s van Ernst Hutter te beluisteren zijn. De AHA-polka van zijn hand is al erg populair geworden. Op een van de laatste CD’s met de titel “Lebensfreude” is de polka “Schön bei euch zu sein” opgenomen; een zangnummer van zijn hand.

Hutter speelt daarnaast ook als solo-trombonist in de SWR-big-band, waarin Ernst Mosch in de jaren 50/60 ook als solotrombonist speelde. 

Ernst Hutter is in 2000, 2002 en 2004 workshopdocent geweest bij de Isseltaler Musikanten Egerländer Workshop. Na afloop van het eerste concert van Ernst Hutter & Die Egerländer Musikanten in Nederland, dat werd gegeven in de Rijnhal te Arnhem (22 september 2006), ondertekende Ernst Hutter speciaal voor de Isseltaler Musikanten de hieronder geplaatste concertposter.

De vriendelijke groeten van Ernst Hutter aan de Isseltaler Musikanten, 22 september 2006

Deze website gebruikt cookies van derde partijen om bij te houden hoe u onze website gebruikt. Dit helpt ons om beter te begrijpen hoe bezoekers onze site kunnen vinden en gebruiken.   Meer info