• Isseltaler Musikanten
  meer dan 40 jaar blaasmuziek!
 • Egerländerblaasmuziek
  zoals het bedoeld is!
 • Optredens met
  Isseltaler Schwung
 • onder leiding van
  Cyrille van Poucke
 • Blaasmuziek
  met Passie
 • Topklasse blaasmuziek
  uit Rheden

Artikelindex

 

 

Het ontstaan van Ernst Mosch und seine Original Egerländer Musikanten 

Ernst Mosch werd op 7 november 1925 in Zwodau (thans: Svatava) bij Falkenau, het huidige Sokolov, aan de rivier Ohre (Eger in Duits), geboren. Als 8-jarige speelde hij al in de Falkenauer KnabenKapelle “Dotzauer”. In de gemeente Zwodau, had men op een inwonertal van 16.000, 3 senioren kapellen en 5 jeugdkapellen. Na zijn schooltijd gaat zijn wens in vervulling en mag hij naar het conservatorium in Oelsnitz/Vogtland. Daarna moet hij in militaire dienst en zo ook de oorlog in. In februari 1945 raakt hij gewond in Breslau en komt als 19 jarige in het hospitaal terecht.

Aan het einde van de oorlog vlucht Ernst Mosch naar Bayern en speelt veel voor Amerikanen in een Big Band Jazzorkest en later in het Hamburger Rundfunk Orchester. In 1951 vond hij de weg naar het Südfunk Tanzorchester van Erwin Lehn en ontmoet Ernst Mosch zijn latere Egerländer kollega's. Met deze mensen werden 5 door hem gearrangeerde titels, waaronder 'Rauschende Birken', voor de Stuttgarter omroep ten gehore gebracht. Het publiek is zeer verrast. Vijf jaar later op 21 april 1956 richtte hij met enkele vrienden de 'Original Egerländer Blasmusik' op.

Het begrip 'Ernst Mosch und seine Original Egerländer Musikantenis geboren. De naam Egerländer Musikanten dankt zijn oorsprong aan de rivier de Eger die in Tsjechië, het geboorteland van Ernst Mosch, stroomt. De rivier Eger ontspringt in het Fichtelgebergte (Duitsland) en bereikt snel Tsjechië waar zij verder gaat als Ohre, stroomt dan aan de voet van het Reuzengebergte noordoostelijk en mondt uit in de Labe (Elbe). Aan de bovenloop van de Ohre, nabij de Duitse grens ligt de stad Cheb (Eger in het Duits), met 31.000 inwoners. 

Van de titel 'Rauschende Birken' werden 1 miljoen exemplaren verkocht. Dat was in het jaar 1960.
 
In meer dan 40 jaar heeft Ernst Mosch zijn stempel op de blaasmuziek gedrukt met 29 gouden, platina en diamanten platen. Hij verkocht meer dan 42 miljoen grammofoonplaten en CD’s. Hij gaf TV-optredens in ruim 40 landen over de hele wereld.

‘De Von Karajan van de volksmuziek’ werd hij schertsend wel eens genoemd met een knipoog naar z’n klassieke collega Herbert von Karajan.

Onderstaand enkele voorbeelden van de muziek van Ernst Mosch:

Gruß an Böhmen
Grubenpferde
Bis bald auf Wiederseh’n
Blumengrüße
Alte Kameraden – Ernst Mosch und seine Original Egerländer Musikanten
Alte Kameraden – Herbert von Karajan dirigiert die Bläser der Berliner Philharmoniker
Morgen kommt der Weihnachtsmann
Alle meine Entchen (im Medley)
Südböhmische Polka
Gablonzer Perlen

Ernst Mosch overleed op 15 mei 1999 op 73-jarige leeftijd in zijn woonplaats Unter-Germaringen in de Zuid-Duitse Allgäu (Beieren). 

Wat is Egerländermuziek?

In principe bestaat in de Tsjechische volksmuziek het onderscheid in Böhmische muziek en Moravische muziek. Kenmerkend voor de Böhmische stijl is de rustige speelstijl waarbij een polka wat langzaam en gemoedelijk wordt gespeeld en de Tsjechische accenten niet zo sterk worden benadrukt.   

Het speeltempo in de Moravische stijl ligt hoger en er wordt meer met accenten gespeeld. De Moravische stijl is beïnvloed door de Slavische cymbaalmuziek. 

De Egerländermuziek van Ernst Mosch is een op de Böhmische muziek gebaseerde sound. Deze muziek is meegenomen naar Duitsland door de vele honderdduizenden Duitse bewoners van Egerland die na de tweede wereldoorlog door de Tsjechische overheid gedwongen werden hun geboortegrond (Egerland werd al eeuwenlang bewoond door Duitsers) te verlaten. Oorspronkelijk had de kapel van Mosch (een geboren Egerländer) een normale Tsjechische bezetting. Later is deze uitgebreid met bijv. een Eb Bas, fluit, enkele tenor/baritons, trombones, meerdere flügehorns en een hoorn. Naast dus een grotere bezetting, waardoor een meer orkestrale klank, ontstond, was er begin 70-er jaren een duidelijke overgang te merken naar een meer 'wollige studio-klank'. Sommige liefhebbers van het eerste uur typeerden dit als: “Het is alsof er een deken over het orkest ligt”.

Ernst Mosch en Peter van den Borden
Ernst Mosch en Peter van den Borden, niet-musicerend lid van de Isseltaler Musikanten (archief 1992)                                        

Playlist van de afscheidstournee van Ernst Mosch in 1998 

Nà de dood van Ernst Mosch. Na het overlijden van Ernst Mosch trad het orkest eerst zonder dirigent op. De leiding werd de eerste tijd gevoerd door Ernst Hutter en Tony Scholl samen. Zij speelden al in het orkest van Ernst Mosch. Sinds 2003 heeft de tenorhornblazer Ernst Hutter de leiding alleen en treden zij op onder de naam Ernst Hütter und Die Egerländer Musikanten.

Bron: onder meer Zlatamuzika en eigen onderzoek. 

Welke musici hebben in de loop van de tijd ooit met Ernst Mosch mogen samenwerken?

Op de volgende pagina publiceren wij een lijst, opgesteld door Reiner Gabriel van Blaskapelle Montana. Er blijken 116 musici te zijn die zich officieel  'Original Egerländer Musikant' mogen noemen, omdat zij vanaf de oprichting door Ernst Mosch 'irgendwann einmal vor ihm ins Horn geblasen haben'. Op deze lijst staan twee Nederlanders, te weten: Freek Mestrini en Herman Engelbertinck. Engelbertinck is dirigent van de Isseltaler Musikanten geweest.

Tagged Under

Muzikant worden bij de Isseltaler Musikanten?

Dat kan wellicht! Wij zijn altijd op zoek naar blaasmuziektalent. Informeer vrijblijvend of er nu of in de toekomst plaats is binnen een van de secties van ons orkest. Geen proefspel, maar gewoon voor jou en voor ons een proefperiode.  

Lees meer op onze pagina Muzikant worden

 

Isseltaler Musikanten gebruiken cookies om uw gebruik van onze website te optimaliseren.